ellykooiman.com/orgel

Sitemap

Marie-Claire Alain

Saint-Germain-en-Laye, 10 augustus 1926 - Parijs, 26 februari 2013


Marie-Claire Alain stamt uit een muzikale familie in Saint-Germain-en-Laye in de buurt van Parijs. Zowel haar vader, Albert Alain, als haar beide broers, Jehan en Olivier, waren componist en organist.

Marie-Claire Alain studeerde orgel aan het Conservatoire national supérieur de musique in Parijs bij Marcel Dupré waar zij talrijke prijzen ontving voor onder andere interpretatie en improvisatie.

Zij gaf wereldwijd meer dan 2000 concerten. Sinds haar eerste plaat in 1954 maakte ze meer dan 260 opnamen op grammofoonplaat en CD. Reeds in 1976 werd haar miljoenste plaat verkocht. In datzelfde jaar ontving ze van de stad Lübeck de Buxtehude-prijs. Ze werd in 1980 onderscheiden met de “Léonie Sonning Music Prize” uit Kopenhagen en in 1987 mocht ze voor haar voortreffelijke Liszt-opname de “Budapest International Liszt Record Grand Prize” in ontvangst nemen.

Haar opnamen omvatten de integrale orgelwerken van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Nicolaus Bruhns, Georg Böhm, François Couperin, Nicolas de Grigny, Louis-Claude Daquin, Johann Pachelbel, Felix Mendelssohn Bartholdy, César Franck en Jehan Alain. Ook nam zij de concerten voor orgel en orkest op van Francis Poulenc, Georg Friedrich Handel, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Antonio Vivaldi.

Voor haar verdiensten voor de orgelcultuur heeft zij eredoctoraten ontvangen van de Colorado State University en van de Southern Methodist University in Dallas, Texas (USA).

Marie-Claire Alain

Programma 28 september 2007