ellykooiman.com/orgel

Sitemap

Bernard Bartelink


Bernard Bartelink (1929) is van 1971 tot en met 1999 titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo in Haarlem.

In zijn geboorteplaats Enschede is hij op zijn vijftiende jaar assistent-organist van de Sint-Jacobuskerk. Na voltooiing van zijn gymnasiumopleiding studeert hij orgel (bij Albert de Klerk) en directie aan het Instituut voor Katholieke Kerkmuziek te Utrecht. Op het Amsterdams Conservatorium wordt dr. Anthon van der Horst zijn orgeldocent. In 1952 doet hij eindexamen orgel en piano, en in 1954 behaalt hij de Prix d’Excellence. In 1955 voltooit hij zijn studie hoofdvak compositie en muziektheorie bij Léon Orthel.

In 1961 wint hij het Haarlemse Internationale Orgelimprovisatieconcours. Daarna is hij meermalen jurylid bij dit concours.

Voordat hij in Haarlem wordt benoemd, vervult Bartelink organistenfuncties in diverse rooms-katholieke kerken in Amsterdam. Daarnaast geeft hij veel concerten in binnen- en buitenland, alsook voor de radio. Als eerste Nederlandse organist voert hij het gehele Wohltemperierte Klavier van J.S. Bach uit. Ook is hij de eerste die Bachs Die Kunst der Fuge integraal op orgel speelt. Tot september 1989 is hij hoofdvakdocent voor orgel en improvisatie aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam en aan het Twents Conservatorium te Enschede.

Bartelink is ook componist van kerkmuziek, orgel-, kamer- en orkestmuziek en heeft inmiddels 52 opusnummers op zijn naam staan.


Programma 15 juli 2008